Susret iz 16. vijeka

NICOLAS DE NICOLAY rođen je 1517. godine na jugoistoku Francuske. U ranoj mladosti, kao plaćenik, krstario je Evropom od Baltika do Grčke, ali će mu veliki crtački dar otvoriti vrata diplomatije i špijunaže. Nicolaj će tako postati zvanični kartograf francuskog kralja ANRIJA II i u tom svojstvu, u proljeće 1551, putovati na dvor SULEJMANA VELIČANSTVENOG. Od kralja je dobio nalog da detaljno iscrta sve tvrđave i luke na putu do Istanbula te da posebnu pažnju posveti sistemu odbrane osmanske prijestonice. Zapisi sa ovog putovanja biće prvi put objavljeni u Lionu 1567. godine i decenijama će predstavljati najdetaljniji i najpouzdaniji opis Osmanskog carstva iz pera nekog evropskog autora.

Francusku delegaciju u Jedrenu dočekao je RUSTEM-PAŠA OPUKOVIĆ, veliki vezir i Sulejmanov zet, a u vezirovoj pratnji nalazio se i “impozantni delija” – konjanik. Ogrnut medvjeđim krznom i ukrašen orlovim perjem, delija je dopratio Nicolaya do prenoćišta. Na pitanje francuskog gosta odakle je, konjanik je odgovorio:

“Srbin sam, a moji preci su Parti. Od rođenja sam u srcu hrišćanin”.

Kako bi dodatno uvjerio Nicolaya, delija je na grčkom jeziku tiho izgovorio Očenaš i Simbol vere. Crtež ovog delije iz Jedrena pojaviće se na stranicama putopisa, kako u lionskom izdanju tako i u kasnijim italijanskim i engleskim verzijama.

No, ko su bili Parti? Riječ je o narodu koji je između 3. vijeka stare ere i 3. vijeka nove ere stvorio moćno carstvo na Bliskom istoku. Na svom vrhuncu, Partsko ili Arsakidsko carstvo obuhvatalo je prostore današnjeg Irana, Iraka, Jermenije i Gruzije te dijelove Turske, Sirije i Pakistana. Poznati po moćnoj konjici, Parti su zaustavili prodor Rimskog carstva ka istoku. Godine 224, Partsko carstvo sišlo je sa pozornice, a iza njega su ostale tek mrvice istorijskih izvora.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s