Dubičke dobrotvorke 1901.

Pre nego što iznesem pred vredne čitaoce ovoga lista rad naše zadruge, dužnost mi je ukratko spomenuti postanak njen. Dobrotvorna zadruga Srpkinja u Bosanskoj Dubici imala je prvu sjednicu prošle godine, licem na Vidovdan. Isti dan rešile smo se nas nekoliko Srpkinja neumorno raditi, da osnujemo dobrotvornu zadrugu jer smo od prije predviđale da u ovako malom mjestu za naš podmladak i sirotinju je jako potrebna, te sastavismo i pravila i Visokoj Zemaljskoj Vladi na odobrenje 15. decembra 1900. poslasmo.

U toku toga vremena, držasmo i zabavu, trećeg dana Uskrsa, u korist našeg fonda koja je vrlo povoljno ispala i preko 200 kruna čistog prihoda imala. Do danas osim zabave na javnost ništa ne javljasmo, bojasmo se faliti naše delo, dok ne oprobamo uspjeh bar godinu dana, te hvala Bogu, eto sad radosno moremo javiti da je Visoka Zemaljska Vlada naša pravila odobrila.

Za našu zaštitnicu odabrali smo Uspjenije sv. Bogorodice (Veliku Gospojinu) te će i na našem pečatu lik stajati. Ove godine smo svečano proslavili dan naše zaštitnice i po napred uspostavljenom redu gospođe članice su korporativno došle u crkvu kad je treći put zvono oglasilo. Naš sveštenik Božo Pavić osvetio je koljivo i vodicu i obavio rezanje svečarskog kolača. Milina je bilo gledati punu crkvu omladine obojeg pola, sve bolje građanstvo, sirotinju i djecu kako radosno očima prate taj naš sveti obred.

Po svršetku obreda nastaše čestitanja i mladež povede kolo pred srpskom školom i crkvom skoro do podne, koje veselje nastavismo i posle podne u jednoj bašči, te se veselismo i pjevasmo do mraka. Bilo je skoro sve građanstvo i sva omladina, uz pratnju naših tamburaša. Privremena predsednica Dobrotvorne Zadruge Srpkinja u Bosanskoj Dubici, Stojka J. MISALJEVIĆ

Ženski svet (1901)