Teške godine

U jesen 1769. ruska vojska prešla je Dnjestar i započela pobjedonosni pohod preko Moldavije. Rat će na više frontova potrajati do 1774. i okončaće se porazom turskog carstva. U borbama na sjeveru učestvovaće i bosanska vojska, o čemu tih godina, između ostalog, u svom ljetopisu piše MULA MUSTAFA BAŠESKIJA (1731-1809).

U osiromašenoj i blatnjavoj Bosni tog vremena vladaju teške prilike i ređaju se samo nesreće. Travničku tvrđavu i tamošnje skladište baruta pogodio je grom pa je u eksploziji uništeno i nekih 200 kuća. Iznad Vlašića se pojavila zvijezda repatica, predznak nekakve nevolje. Zapis iz Ljetopisa sutješkog samostana kaže da je fratrima (koje tih mjeseci globe više nego obično) “mučno ići u Sarajevo gdi toliki siromasi ginu po sokacije i po putovije od zuluma bašinskoga i od drugih jada”. Početkom 1770. nebo nad Sarajevom bilo je “crveno kao krv”, a docnije će među djecom “zavladati bolest ospica”. Proljeće je proteklo u daljem prikupljanju vojnika koji se upućuju ka sjeveru, u bezuspješnim pokušajima da se zaustavi napredovanje Rusa. U isto vrijeme, popisuju se žrtve vojnog pohoda iz prošle godine. Kod Hotina (zapadna Ukrajina) ili na Dunavu glave su izgubile brojne Sarajlije.

“Ibrahim-baša Ešpeogli, dobra duša, krenuo je na vojnu i pri prelasku preko Dunava utopio se. Oniski jorgandžija sa Vratnika koji se zajedno sa naprijed spomenutim udušio u Dunavu. Hadži Hasan-aga se zaklao na hotinskoj vojni. Mladi Avdaga Čohadžić udušio se na Hotinu. Mehmed-aga Čolić je poginuo ili zarobljen, serdar Bukva poginuo ili zarobljen…”

Negdje na obalama Dnjestra stradaće i “suludi derviš Hasan” koji je “oblačio svilenu košulju kao žensko” i stalno izgovarao “Bog je jedan”. Svakoga, pa i djecu, ljubio je u ruke i pri tom izgovarao “brate moj”. U Bosni je vladala nestašica mesa, masla i svijeća pa se, po Bašeskiji, desilo i “čudo Božje” – protest žena i djece koji je započeo u dvorištu Begove džamije. U ratno doba, Bosnom se po pravilu širi bezakonje pa je tako i ovog puta. Hajduci harambaše Ostoje u Trnovu su ubili kramara (trgovca) Govedarevića, a na Ilidži je napadnut bogati Jevrejin.

“Hadži Salih Kajmaković, preobučen u hodžinsko odijelo, napadne ga s još nekoliko pokvarenih ljudi, rani mu slugu, otme mu ženu i sluškinju, koje navodno i obeščasti. Zbog toga je hadži Salih odležao dvadeset dana u zatvoru. Svijet se mnogo čudio ovom njegovom postupku i zbog toga ga napadao, pa ga zamalo nisu zadavili, jer spomenuti Jevreji bijahu pošteni ljudi”.

U Sarajevu se tog ljeta pojavio i nekakav delija iz Višegrada koji je po džamijama “napadao pašu i ćehaju” i uznemiravao “hadži Muhinu kćerku” te ga je njen brat “potjerao nožem”. Govori mladog putnika konačno su dodijali ljudima. Pretukli su ga i protjerali iz grada, a iste godine stigla je vijest da je Višegrađanin u Istanbulu umro od kuge. Tih je dana netrpeljivost dvije porodice prerasla u ozbiljan sukob i nasilje nad nedužnim ljudima.

Rišćanin Risto Karić na silu se oženio kćerkom zimije (rajetina) Kalpaklije iz mahale Latinluka i zato među njima potraja neprijateljstvo i zategnutost. Konačno je spomenuti Karić, uz pomoć nekolicine muslimanskih nevaljalaca, jedne ramazanske noći bez ikakve krivnje napao na sina i unuka Kalpaklije i jednog od njih ubio.

“Kada su sutradan htjeli da sahrane ubijenog, počeše nemuslimani izazivati i na mejdan pozivati muslimane. Neki neznalice koji nemaju razbora i ne razlikuju dobro od zla, a i ne poznajući propise časnog šerijata, navale uz ramazan na jadnu raju, počnu ih ubijati i druga im nasilja činiti”.

Priroda je, ipak, 1770. obradovala Bosance. Šljive požegače su veoma rodile pa je tovar (oko 100 kilograma) ovog voća prodavan po cijeni od 200 akči.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s