Tišine Isaka Levitana

U Moskvi je proveo tridesetak godina, iza njega je ostalo više od hiljadu slika i crteža, ali samo na jednom platnu sa njegovim potpisom vide se obrisi grada. Njegov svijet bile su šume, polja i rijeke, ruski pejzaž koji je prije njega smatran dosadnim. U tom svijetu nije bilo mjesta za ljude, poneku figuru doslikao bi tek na nagovor prijatelja. Na svakoj slici vlada savršeni mir.

ISAK LEVITAN rođen je 1860. u štetlu Kibarti, jevrejskom gradiću u današnjoj Litvaniji. Njegov otac Eljašiv, profesor njemačkog i francuskog jezika, u potrazi za boljim životom početkom 1870. povešće porodicu u Moskvu. Sa 13 godina, Isak postaje učenik čuvene Moskovske škole slikarstva, skulpture i arhitekture. Njegov prvi profesor je slavni ALEKSEJ SAVRASOV kojeg će alkohol za koju godinu odvesti u propast. Levitan će u školi upoznati i NIKOLAJA ČEHOVA, brata uglednog pisca. Do kraja života ostaće najbliži prijatelji.

JESENJI DAN (1879)

Godine 1875. umire Isakova majka Basja, a dvije godine docnije bolest odnosi i njegovog oca. Sedamnaestogodišnji Isak doslovce gladuje na ulicama Moskve i noći provodi u učionici sve dok školska uprava darovitom učeniku ne osigura stipendiju i novac za kupovinu boje i platna. Levitan će ubrzo prodati prvu sliku. Danas izgubljeno djelo Simonov manastir donijelo mu je 100 rubalja i pozitivne prikaze u ruskoj štampi.

JESEN (1880)

U maju 1879, nakon neuspjelog atentata na ruskog cara ALEKSANDRA II, započela je deportacija Jevreja iz većih gradova, pa je Levitan prinuđen da privremeno napusti Moskvu. Pod pritiskom umjetničkih krugova, ubrzo mu je dopušten povratak. Ponovo će biti prognan u jesen 1892, ali će se u rusku prestonicu vratiti nakon tri mjeseca. Dvadesetak njegovih radova kupuje čuveni filantrop i kolekcionar PAVEL TRETJAKOV i do današnjeg dana se nalaze u moskovskoj Tretjakov galeriji.

MOST (1884)

Levitan ljeta provodi u domu porodice Čehov, zbližava se i sa slavnim piscem Antonom koji će biti očaran njegovom slikom Tihi manastir. Čehov će kasnije iskoristiti aferu mladog slikara i starije umjetnice SOFIJE KUVŠINIKOVE za priču Skakavac, objavljenu u časopisu Sever 1892. Zbog tog skandala slikar i pisac biće u svađi pune tri godine.

TIHI MANASTIR (1890)

Do 1897. ime Isaka Levitana biće poznato širom svijeta. Te godine primljen je u rusku Akademiju umjetnosti. No, srčani problemi s kojima se suočavao od djetinjstva postajali su sve ozbiljniji. Posljednju godinu života Levitan je proveo u domu porodice Čehov na Krimu. Osjećao je da se bliži kraj ali su mu slike iz tog perioda ispunjenje svjetlošću. Tek se na posljednjem, nedovršenom platnu nad jezerom nadvio tamni oblak. Isak Levitan preminuo je 4. avgusta 1900. u 39. godini života. Sahranjen je na jevrejskom groblju Dorogomilovo, a 1941. njegovi ostaci premješteni su na moskovsko groblje Novodevičje.

JEZERO (1900)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s