Samuraj pod borom

Bilo je kasno popodne, 3. juna 1615, nedaleko od tvrđave Osaka. Bitka je trajala od podneva, bio je ranjen, skinuo je šljem i sjeo ispod crnog bora. Dok su neprijatelji prilazili, mirno je pio vodu. Izgovorio je svoje ime, iako za tim nije bilo potrebe. Svi su znali ko je čovjek u crvenom oklopu.

“Umoran sam”, rekao je pa klimnuo glavom i dopustio samuraju po imenu NISHIO NIZAEMON da mu odrubi glavu. Umorni samuraj ispod crnog bora bio je SANADA YUKIMURA, jedan od najvećih ratnika u istoriji Japana. Imao je 48 godina i još za života je postao legenda burne Sengoku ere, u kojoj su japanski klanovi bez prestanka ratovali gotovo 200 godina. Nakon bitke za Osaku i smrti Sanade, Japan je ušao u jednako dugo razdoblje mira pod Tokugava šogunima. Tako je i Sanada ostao upamćen kao posljednji heroj tog burnog razdoblja.

Sanada je rođen 1567, u svijetu “rata sviju protiv svih” i beskrajnih spletki. Savezništva su sklapana i raskidana u skladu sa zbivanjima na bojištu, preko kojeg je, opet, vodio jedini put do slave, ugleda i bogatstva. Zvijezda samuraja Yukimure zasijala je po prvi put kada je sa ocem organizovao i predvodio odbranu dvorca Ueda. Sa svega dvije hiljade vojnika, uspješno je odbio napad višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. No, kako je koalicija kojoj su otac i sin tada pripadali na kraju poražena, Sanada je prognan na svetu planinu Koya, mistično mjesto koje od 9. vijeka nastanjuju japanski budisti.

STATUA U GRADU UEDA

Pobjegavši sa planine, Sanada se kao ronin – samuraj bez gospodara – pridružuje snagama koje je predvodio TOJOTOMI HIDEJORI. Zbog boje oklopa i zastave te nevjerovatne hrabrosti, u narednih nekoliko mjeseci Sanada će širom Japana postati poznat kao “crveni demon”. Hronike tog doba kažu da se takva hrabrost pojavljuje jednom u stotinu godina.

Sa takvom reputacijom, u zimu 1614. povjerena mu je odbrana Osake. I ovog puta malobrojniji branioci pod njegovom komandom uspješno brane grad od armije Tokugava. U ljeto naredne godine, započela je nova opsada Osake u kojoj se Sanada ponovo ističe u višednevnim teškim borbama. Teško ranjen u jednom od juriša, sklonio se pod bor sa početka priče. Na mjestu pogibije Sanade, u hramu Yasui, uz mali spomenik umornom samuraju, danas raste treća generacija ovog dugovječnog japanskog drveta.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s