Vremeplov: 29. maj 1940.

Krajem maja 1940. svijet je netremice pratio munjevitu njemačku ofanzivu na Belgiju i Francusku. U srijedu 29. maja glavna vijest na svim naslovnim stranama bio je poziv kralja LEOPOLDA III belgijskoj vojsci da položi oružje. Zbog tog će poteza belgijski kralj od strane saveznika biti optužen za izdaju, a britanski tabloidi dodijeliće mu nadimak “Kralj pacov”. U Meksiku je i dalje trajala istraga povodom još jednog neuspjelog atentata na revolucionara i bjegunca LAVA TROCKOG. Sovjetski egzekutori konačno će obaviti zadatak tri mjeseca kasnije.

Zbog ratnog zapleta u Evropi, Kraljevina Jugoslavija tog se proljeća suočila sa novim ekonomskim teškoćama. Brojne fabrike obustavile su rad, a ekonomski stručnjaci, kao i danas,” ubrzano su tražili rješenja”. Reis-ulema FEHIM SPAHO u poslanici je naglasio da “niko ne može biti ravnodušan prema požaru rata čiji plamen iz dana u dan zahvata pojedine narode”.

“Vera u Boga, vera u samog sebe, vera u kompaktnost našeg naroda i lepu budućnost naše nacije i države u ovom trenutku je iznad svega. Vernost i lojalnost nas jugoslovenskih muslimana prema svojoj državi oduvek su bili sjajan primer pravog rodoljublja i odanosti Kraljevskom domu”.

Veliku pažnju jugoslovenske publike izazivao je film Bludnica, “ponos francuske produkcije, film senzualnosti, strasti i erotike”. Te srijede je u beogradskom bioskopu Novi korzo prikazan u četiri termina. Film je bio “zabranjen za mladež” zbog slobodnijih scena “divne nage lepotice” MIREILLE BALIN, jedne od najvećih zvijezda francuske kinematografije tog doba. U jesen 1944. Balin će zbog ljubavne veze sa oficirom Vermahta biti pretučena i silovana od strane pripadnika francuskog pokreta otpora. Umrijeće potpuno zaboravljena i slomljena alkoholizmom.

FRANJO PEHARC, željezničar iz Bradine kod Konjica i strastveni pčelar, napravio je košnicu u obliku crkve gotskog stila, ali je zbog toga dospio u problem i na stranice beogradskog dnevnika.

“Vlasnik crkvice je zbog svog dela i uznemiren. Toranj sa velikim krstom doseže baš do visine prozora njegovog komšije i prijatelja, jednog pobožnog muslimana kojemu prilikom klanjanja toranj i krst smetaju. Zbog toga je ovih dana morao i nadležni železničarski starešina da interveniše”.

Sarajevska Gradska kafana pripremala se za ljetnu sezonu pa je putem oglasa tražila “savršenog gurmanskog ćevapdžiju”, harmonikaša i pjevačice “mlađe sile, verzirane u poslu”. Pomoć je tražio i ADAM ŠIŠMAN, “dimničarski majstor” iz Novog Pazara. Pomoćniku koji je morao biti trezvenjak, nudio je 300 dinara mjesečno (primjerak novina u kojima je oglas objavljen koštao je jedan dinar). Teška srca, zemljoradnik LAZAR PEŠIĆ iz Milatovca kod Kragujevca, imao je za javnost važnu poruku.

“Moj sin Zaharije pre pet godina napustio je roditeljski dom i pošao pogrešnim putem. Ovim izjavljujem da se njega odričem i isključujem iz nasledstva”.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s