Vremeplov: 2. januar 1941.

Četvrtak, 2. januar 1941. godine, bio je neuobičajeno topao, uz povremenu slabu kišu. Dan ranije, konačno se stišala snježna mećava koja je nemilosrdno zatrpavala puteve po istočnoj Bosni i prekinula veze između Beograda i Sarajeva. Stišala se i euforija dočeka Nove godine. Od Zagreba do Skoplja, ugostitelji su zadovoljno trljali ruke. Izvještaj iz Banja Luke bio je kratak:

“Svi noćni lokali i gostionice bili su dupke puni Banjalučana. Pojedina društva priredila su doček u svojim prostorijama. Glumci su sa svojim prijateljima dočekali Novu godinu u prostorijama pozorišta. Hrvatsko pevačko društvo Nada tradicionalno je proslavilo Silvestrovo u Hrvatskom domu”.

Novinar beogradskog lista Vreme nadahnuto zapisuje da je 1941. godina stigla “u haljinici od svile, na krilima lake muzike” uz “sladak osmejak koji je mnogo govorio”. Tri mjeseca kasnije, od tog osmejka neće biti ni traga kada se na glave Jugoslovena sruči aprilski užas.

Svijet je bio u ratu. Vrhovna komanda u Berlinu saopštila je da su njemački avioni 1. januara uspješno bombardovali London i fabriku oružja u grofoviji Eseks, a žestoke borbe nastavljene su u Libiji. Bugarski premijer BOGDAN FILOV sa gospođom je Orijent ekspresom otputovao u Beč. Zvanično, Filov putuje da “konsultuje ljekare”, a nezvanično se očekuje njegov susret sa njemačkim zvaničnicima. “Ljekari” su očito dobro obradili pacijenta pa je Bugarska dva mjeseca docnije pristupila Trojnom paktu.

Jugosloveni osluškuju ova zbivanja, čekaju proljeće i tradicionalno gunđaju zbog skupoće. U toku su i akcije prikupljanja pomoći za ugrožene. Premijer DRAGIŠA CVETKOVIĆ prvog dana nove godine tako je priložio deset hiljada dinara za banjalučku sirotinju.

Kako to obično biva, nova godina je nekima loše započela. U Sarajevu je zbog krađe novca i nakita uhapšena kuharica JOZEFINA TUŠEK, a nepoznati lopovi su iz bolnice u Bijeljini odnijeli 12 hiljada dinara i novu pisaću mašinu. S druge strane, proslavio se rogatički kovač SAVO FURTULA.

“Da bi bio što lepši, Furtula je došao na originalnu ideju: rešio je da sam sebi napravi zlatne zube. Vrlo vešto, samo sa svojim običnim, grubim kovačkim alatom, Furtula je sebi napravio lepe zlatne zube. Već ih nosi, ali samo nedeljom i u praznične dane”.

Preduzetni MILAN VRABIĆ iz Ptuja za svega 12 dinara nudio je čitaocima magično rješenje za prestanak pušenja, ali i domaće vino. “Simpatična Mađarica” tražila je mjesto sobarice ili portirke, a trgovac i posjednik Ličanin tragao je za ženom “besprekorne prošlosti sa mirazom”. Diskrecija je, naravno, bila “čašću zajamčena”. Tog četvrtka Vreme je objavilo i ovaj misteriozni mali oglas.

“Gospodin koji je bio 16. decembra u 3 po podne i popio 2 čaše vode, neka dođe radi poslovnog dogovora. Skadarska 20, stan 18.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s